Gå til hovedindhold

Natur og udeliv

Formålet med natur- og udelivsværkstedet er at få børn/unge til at opleve og/- eller indgå i aktiviteter, der giver dem indsigt og inspiration til natur og udeliv. Vi vil gerne give børnene et indblik i hvad naturen kan byde på og vise dem, at det ikke altid er så svært at lave ting i og af naturen. Eller for den sags skyld, at komme ud i naturen.

Naturen er et fantastisk sted til at styrke fællesskaber og relationer medlemmer (-og personale) imellem. Vi udnytter det til et ”hav” af aktiviteter, alt fra bålaktiviteter, busture til f.eks. Karlstrup kalkgrav, stranden, skoven eller Pederstrup hvor der ligger en besøgsgård, i Pederstrup har vi bl.a. været på besøg og se forårslammene, køer, får og hestene der på specielle dage køre med hestevogn. overnatninger i shelters, cykelture. Vi laver selvfølgelig også hygge aktiviteter i det indendørs værksted b.la. med genbrugsmaterialer det kan være alt hvad børnene kommer med hjemmefra til hvad vi lige kan finde i huset. Vi har lavet lys, skal arbejde med skind og skal lave tin.

En løbende aktivitet næsten hele året, vil være vores plantekasser, hvor medlemmerne to-fire sammen kan låne en plantekasse, som vi forbereder i løbet af foråret og følger i løbet af sommer og efterår. Derud over vil der være bærbuske og krydderurter som medlemmerne kan have glæde af at smage på og dufte til. Det er et fælles ansvar (medlemmer og ansatte imellem), når medlemmerne melder sig til en plantekasse, at området og plantekasserne bliver passet og ser fine ud.

Der er altid plads til alle børn/unge og aktiviteterne kan nemt planlægges efter den medlemsgruppe der lige bruger værkstedet på dagen.

På værkstedet vil jeg bestræbe mig på at afholde cirka to større arrangementer i løbet af året, hvor medlemmerne vil være en stor del af planlægningen og afholdelse af arrangementer.

En spirefest i foråret (udebliver nok i år, da vi mangler plantekasser)

Der vil blive udvekslet spire og planter, her kan medlemmerne medbringe spændende kerner eller frø, f.eks. citrus kerner, ananas kirsebær, hvis der står en sjov plante i bedstemors have man kan få et skud af. vi vil lave fine urtepotteskjulere, både af genbrug, hvis man har en kedelig urtepotteskjuler hjemme der trænger til at blive peppet lidt på, men også potteskjulere vi selv vil lave af beton. Forplejning og arrangementets forløb vil være i tæt samarbejde med medlemmerne.

Alle de frø, kerner eller planter der bliver i klubben, kan medlemmerne følge med i spirings- og blomstrings processen af, medlemmerne vil blive inddraget i pasning af planterne, så alle kan få et ejerskab af planterne

Græskar udskæring og efterårshygge ved bålområdet

Vi vil skære græskar ud og finde forskellige vindere, alt efter hvad der bliver bestemt, man skal lægge mærke til. Bålet vil være tændt, så der er mulighed for at lave snobrød, te og andet bålhygge. Dette skal også planlægges i samarbejde med medlemmerne

Evt. lanternefest i december

Vi laver vores egne lanterne af alle mulige materialer, lanternerne kan både tages med hjem, men de kan også blive hængt op og pynte i bålhuset. Vi kan evt. lave vores egne juledekorationer hvis folk ønsker dette.

Jeg vil prøve at dele året ind i årstiderne:

Forår (marts, april og maj) plantekasser, klargørelse af udeområdet, påske-krea på værksted, tur til Pederstrup og se påskelam, beton projekt - vi laver fuglebade, urtepotter, lysestager og meget mere. Ved dårligt vejr: i værkstedet; papirfremstilling, arbejde med læder, evt. hækle og strikke projekter. Papmache fisk som pynt til værkstedet. - gerne en ugentlig tur i bussen, ”ud i det blå”

Sommer (juni, juli og august) cykelture: længer cykeltur kunne være fra Klampenborg til Harreskov, cykeltur-overnatning på Herstedhøje, masser af udeaktiviteter - gerne en ugentlig tur i bussen ”ud i det blå”

Efterår (september, oktober og november) masser af bålaktiviteter, forskellige retter på bålet, snitte med knive. Forberedelse jul. Ved dårligt vejr: i værkstedet; papirfremstilling, arbejde med læder, evt. hækle og strikke projekter, julegave fremstilling, julepynt.

Vinter (december, januar og februar) JULEværksted, indendørs aktiviteter i værksted, kan både være natur/genbrug inspireret eller mere en forlængelse af kreaværksted. Alt hvad medlemmerne har lyst til. Fuglekugler, fuglehuse

Jeg vil gerne bruge genbrug i værkstedet, da det giver medlemmerne kreative tanker, i forbindelse med produktion. Det koster ikke noget, så alle børn uanset økonomiskstatus kan være med. Og det er sjovt at producerer sammen og give hinanden gode ideer, det fremmer det sociale fællesskabet.

Lave noget i fællesskab med børnene, der kan gavne andre, det kunne f.eks. være man lavede en aktivitetsuge, hvor vi hækler blæksprutter til for tidlig fødte børn. og hvis man kunne få lov, tage op og aflevere dem på hospitalet. Det kan også være med til at styrke det gode sociale fællesskab, at man har det samme mål og man kæmper en fælles sag.

Jeg ønsker at give medlemmerne gode oplevelser i naturen, så de selv for lyst til at færdes i naturen. Give dem nogle færdigheder, så det bliver sjovt at bruge naturen. Naturen er et godt sted for gode oplevelser, motion, de gode snakke, venskaber på kryds af køn og alder. Naturen kan være det perfekte sted for ”et fælles tredje” da voksne og børn kan færdes i naturen på lige vilkår, eller de kan bruge hinanden og sammen få skabt livslange minder.